Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Η δυσάρεστη μυρωδιά από τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και οι οποίες  συχνά υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά είτε με τη μπαταρία είτε με το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου.

Ποια είναι τα συμπτώματα που συνήθως μας παρακινούν και μας υποψιάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την μπαταρία του αυτοκινήτου μας πέραν της δυσάρεστης μυρωδιάς; Όπως ήδη θα έχετε μαντέψει εμφανίζονται τα κλασικά – τυπικά προβλήματα που αφορούν μια μπαταρία αυτοκινήτου που δεν είναι άλλα από την μειωμένη απόδοση της και τις δυσκολίες που συναντούμε κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου μας.

Ας αρχίσουμε να εξετάζουμε κάποιους πιθανούς λόγους γιατί μπορεί να μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου σας.

Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου; Λόγοι

Υπερθέρμανση μπαταρίας αυτοκινήτου:

Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου;
Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Μια μπαταρία που υπερθερμαίνεται μπορεί να αρχίσει να εκπέμπει μια δυσάρεστη μυρωδιά, συχνά παρόμοια με αυτή που αναδύεται από χαλασμένα αυγά! Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική θερμότητα προκαλεί την απελευθέρωση θειώδους υδρογόνου από το θειικό οξύ που βρίσκεται μέσα στις μπαταρίες.

Κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να μας προϊδεάσουν για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι να δούμε κάποια παραμόρφωση στην μπαταρία του αυτοκινήτου μας ή κάτι που μοιάζει σαν “πρήξιμο” της μπαταρίας του αυτοκινήτου μας. Φυσικά ,όπως τιτλοφορείται εξάλλου και η αιτία που αναφέρουμε  στην ενότητα μας μιλώντας για υπερθέρμανση της μπαταρίας σημαίνει ότι παρατηρούμε μια αισθητά υψηλή θερμοκρασία σε αυτήν.

Προτού όμως συνεχίζουμε να εξετάζουμε το ερώτημα Γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μου πρέπει να μάθετε κάποια πράγματα για αυτήν που ενδεχομένως να μην γνωρίζετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που οδηγούν έχουν ενημερωθεί για την παρουσία του οξέος στις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που λανθασμένα νομίζουν ότι ο εσωτερικός χώρος μιας μπαταρίας περιέχει μόνο αποσταγμένο νερό. Άλλοι πάλι έχουν την εσφαλμένη πεποίθηση ότι περιέχει υδροχλωρικό οξύ. Η αλήθεια είναι ότι μια μπαταρία αυτοκινήτου περιέχει θειικό οξύ.

Αναλυτικότερα, το εσωτερικό της μπαταρίας αποτελείται από μία διάλυση θειικού οξέος και αποσταγμένου νερού, γνωστή ως ηλεκτρολύτης. Το θειικό οξύ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της μπαταρίας, καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό για την ενεργοποίηση της διαδικασίας φόρτισης και εκφόρτισης. Είναι ένα από τα πιο ενεργά χημικά συστατικά, ικανό να αλληλεπιδρά με σχεδόν όλα τα μέταλλα, περιλαμβανομένων και των οξειδίων τους. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει σε μεταβολικές αντιδράσεις, με τη δραστικότητά του να εξαρτάται από τη συγκέντρωση του νερού.

Χωρίς την παρουσία του, η αποτελεσματικότητα μιας μπαταρίας  θα ήταν εξαιρετικά μειωμένη. Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε στους επόμενους λόγους μας που μπορούν να κάνουν μια μπαταρία να μυρίζει δυσάρεστα.

Διαρροή οξέος σε μπαταρία αυτοκινήτου:

Διαρροή οξέος σε μπαταρία αυτοκινήτου
Διαρροή οξέος σε μπαταρία αυτοκινήτου

Αν η μπαταρία έχει φθαρεί ή έχει αλλοιωθεί σε κάποιο βαθμό, μπορεί να διαρρεύσει θειικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτή η διαρροή μπορεί να προκληθεί από φθορά, υπερβολική φόρτιση ή και απλά κάποια φυσική ζημιά στην κάσα της μπαταρίας που προκαλεί την διαρροή οξέος.

Διάβρωση των ακροδεκτών της μπαταρίας:

Η διάβρωση των ακροδεκτών  σε μια μπαταρία αυτοκινήτου είναι ευκόλως αναγνωρίσιμη από την εμφάνιση των λευκών , πράσινων ή γαλάζιων κηλίδων που θα παρατηρήσουμε είτε στους ακροδέκτες είτε στα  καλώδια της μπαταρίας του αυτοκινήτου μας .

Η λευκή ουσία στους ακροδέκτες της μπαταρίας μπορεί να είναι ή θειικός μόλυβδος ή άνυδρος θειικός χαλκός με τον τελευταίο να γίνεται μπλε όταν εκτεθεί σε υγρασία.. Η διάβρωση της μπαταρίας λειτουργεί ως ένας κακός αγωγός του ηλεκτρισμού αυξάνοντας την αντίσταση στο κύκλωμα. Ως συνέπεια αυτής παρατηρούνται ροές ρευμάτων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχίες στην προσπάθεια εκκίνησης του αυτοκινήτου σας.

Τι όμως είναι αυτό που προκαλεί διάβρωση της μπαταρίας αυτοκινήτου και ποια η σχέση του με τις όποιες δυσάρεστες οσμές εντοπίσει η μύτη σας; Η διάβρωση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου  γίνεται από την απελευθέρωση αερίου υδρογόνου από το θειικό οξύ εντός της μπαταρίας. Καθώς λοιπόν τα αέρια αυτά λοιπόν αντιδρούν με την ατμόσφαιρα, δημιουργούν δυσάρεστες οσμές. Όχι όμως μόνο οσμές αλλά επίσης δημιουργείται ένα διαβρωτικό περιβάλλον με κάποια στοιχεία να λειτουργούν επιβαρυντικά στην εξέλιξη του  όπως η υγρασία αλλά και τα άλατα .

Το πιο σύνηθες είναι  η διάβρωση του ακροδέκτη της μπαταρίας να εμφανιστεί στον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας το οποίο είναι και σαφές σύμπτωμα της υποφόρτισης της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας.

Ας ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν κάποια βασικά tips για τους ελέγχους που πρέπει να κάνετε:

Διάρκεια ζωής μπαταρίας αυτοκινήτου - Tips
Διάρκεια ζωής μπαταρίας αυτοκινήτου – Tips

 

  • Ελέγξτε για ορατά σημάδια διαρροής. Όπως αναφέραμε προηγουμένως είναι εύκολα εντοπίσιμα.
  • Ελέγξτε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη (αν και εφόσον η μπαταρία σας είναι ρυθμιζόμενη).
  • Αγγίξτε την μπαταρία (με πολύ προσοχή όπως αναφέρουμε ακολούθως)  για να βεβαιωθείτε ότι αυτή δεν είναι υπερβολικά ζεστή.
  • Εάν η μυρωδιά είναι έντονη ή εάν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα που σας προβληματίζουν , όπως π.χ.  δυσκολία στην εκκίνηση του αυτοκινήτου, επισκεφθείτε  άμεσα έναν μηχανικό για να ελέγξει την μπαταρία σας. Στο batteryland.gr οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας είναι πάντα στην διάθεση σας για να σας καθοδηγήσουν για να αποσαφηνιστεί η αιτία του προβλήματος της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας  και να προχωρήσουμε ακολούθως στις όποιες περαιτέρω ενέργειες.

Προσοχή κατά την διάρκεια των όποιων ελέγχων σας:

  • Ο ηλεκτρολύτης είναι διαβρωτικός και άρα επικίνδυνος, επομένως , φοράτε γάντια και γυαλιά ασφαλείας όταν ελέγχετε την μπαταρία σας. Η ασφάλεια πάνω από όλα.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια σας ή το δέρμα σας με τα χέρια σας εάν έχετε έρθει σε επαφή με ηλεκτρολύτη.

Επιπλέον:

  • Εάν η μπαταρία σας είναι παλιά (πάνω από 4-5 χρόνια), ίσως είναι ώρα να την αντικαταστήσετε και στο batteryland.gr θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε στην διαδικασία αυτή.
  • Φροντίστε να αερίζετε όσο το δυνατόν καλύτερα το χώρο του κινητήρα του αυτοκινήτου σας προκειμένου να αποφύγετε τη συσσώρευση δυσάρεστων οσμών.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί μυρίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου μας καταλήγει πάντα σε κάποιο πρόβλημα είτε είναι από υπερθέρμανση της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας, είτε από διαρροές οξέων και ηλεκτρολύτη, είτε από διάβρωση των ακροδεκτών της μπαταρίας. Όποια όμως και αν είναι η πηγή του προβλήματος η επίδραση του στην λειτουργία του αμαξιού σας είναι καταλυτική και πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν το συντομότερο.

5/5 - (1 vote)