Πως τοποθετούνται και αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;

Πως τοποθετούνται και αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;

Πως τοποθετούνται και αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;

Πως τοποθετούνται και αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;

Όταν αρχίσει να χιονίζει όλοι μας έχουμε βρεθεί να ζούμε κάποιες χειμερινές οδικές  ιδίως όταν το χιόνι κάνει την πρώτη και ομολογουμένως εντυπωσιακή του εμφάνιση; Ευχάριστο να το βλέπεις από την πολυθρόνα του σπιτιού σου αλλά όχι και τόσο όταν χρειάζεται να οδηγήσεις.

Κρίσιμης σημασίας βήμα για κάθε οδηγό είναι η τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού  στα ελαστικά του οχήματος τους. Αυτές οι αλυσίδες δεν είναι ,και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους οδηγούς  , ως απλώς ένα απαραίτητο αξεσουάρ σε χιονισμένους δρόμους αλλά ως ο πολύτιμος  σύμμαχός του για ασφαλείς και άνετες οδικές διαδρομές.

Στο άρθρο λοιπόν αυτό, θα αποπειραθούμε να σας καθοδηγήσουμε βήμα προς βήμα πώς να εφαρμόσετε αρχικά  και ακολούθως πως να αφαιρέσετε τις αλυσίδες χιονιού από τα ελαστικά του αυτοκινήτου  σας, ώστε να μην χρειάζεστε να ανησυχείτε όταν ο καιρός γίνεται πιο άγριος.  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη μικρή μας ‘χιονισμένη’ περιπέτεια!

 

Εισαγωγή

Πως τοποθετούνται και αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;
Πως τοποθετούνται και αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;

Οι αλυσίδες χιονιού αποτελούν ένα σημαντικό εξοπλισμό για την ασφαλή οδήγηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις. Η χρήση τους είναι κρίσιμη για την αύξηση της πρόσφυσης και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ολίσθησης των οχημάτων σε χιονισμένους δρόμους.

Αυτές οι αλυσίδες, που τοποθετούνται στα ελαστικά των οχημάτων, είναι σχεδιασμένες ειδικά για να παρέχουν μεγαλύτερη πρόσφυση και ελέγχουν την κίνηση του οχήματος σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και απαιτεί την τήρηση ορισμένων συγκεκριμένων βημάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αφενός θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά και  αφετέρου θα προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της τοποθέτησης και αφαίρεσης τους, όσο  και με τις προδιαγραφές των αλυσίδων που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο μοντέλο του αυτοκινήτου τους.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν τους νόμους αλλά και τις διάφορες κανονιστικές απαιτήσεις που ισχύουν στην περιοχή τους σχετικά με τη χρήση αλυσίδων χιονιού. Επίσης να γνωρίζουν τις εκάστοτε έκτακτες ανακοινώσεις της τροχαίας που δημοσιοποιούνται μέσα από τα ΜΜΕ.

Η σωστή χρήση των αλυσίδων χιονιού μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ασφάλεια κατά την οδήγηση κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσδίδοντας ένα αίσθημα ασφάλειας στον οδηγό και να του εγγυηθεί μια πιο ήρεμη εμπειρία οδήγησης. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι έτσι θα αποφύγετε ένα συνήθως τσουχτερό  πρόστιμο

Έχουμε γράψει ένα  εξειδικευμένο άρθρο επάνω στο κομμάτι των αλυσίδων χιονιού , το οποίο νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε και το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ 

Πως τοποθετούνται  οι αλυσίδες χιονιού;

Οι αλυσίδες χιονιού είναι ένα σημαντικό αξεσουάρ για τους οδηγούς που πρέπει να οδηγήσουν σε χιονισμένους δρόμους. Χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την πρόσφυση των ελαστικών στο χιόνι και στον πάγο, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ικανότητα του αυτοκινήτου σας να επιταχύνει, να φρενάρει και να στρίβει φυσικά με ασφάλεια.

Πως τοποθετούνται  οι αλυσίδες χιονιού;
Πως τοποθετούνται  οι αλυσίδες χιονιού;

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσετε την τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού, φροντίστε να έχετε τα ακόλουθα απαραιτήτως:

 • Τοποθετήστε το αυτοκίνητό σας σε ένα ασφαλές μέρος, μακριά από πεζούς ή άλλα οχήματα.
 • Βγάλτε τις αλυσίδες από τη συσκευασία τους.
 • Φροντίστε να έχετε ένα φακό ή ένα φανάρι για να φωτίσετε την περιοχή στην οποία θα εργαστείτε για την τοποθέτηση τους.

Τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού – Πως τοποθετούνται  οι αλυσίδες χιονιού;

Η τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία ή απλά δεν έχετε εξασκηθεί αρκετά. Ακολούθως βρείτε  τα βήματα για την τοποθέτηση σταθερών αλυσίδων χιονιού:

 1. Μπροστινός τροχός:

  1. Ξεκινήστε από την εσωτερική πλευρά του τροχού και προχωρήστε προς την εξωτερική πλευρά.
  2. Τοποθετήστε τη μία πλευρά της αλυσίδας κάτω από την εξωτερική πλευρά του τροχού.
  3. Τοποθετήστε την άλλη πλευρά της αλυσίδας πάνω από την εσωτερική πλευρά του τροχού.
  4. Περάστε τις άκρες της αλυσίδας μέσα από τις υποδοχές του τροχού.
  5. Σφίξτε τις αλυσίδες με τους κοχλίες ή τους ιμάντες.
 2. Πίσω τροχός:

  • Επαναλάβετε τα βήματα 1-5 για τον πίσω τροχό.

Συμβουλές για την ασφαλή τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού

 • Φροντίστε να τοποθετήσετε τις αλυσίδες σφιχτά. Μην παραμελήσετε αυτήν την συμβουλή αν θέλετε όντως αυτές να σας χαρίσουν την προστασία που μπορούν να παρέχουν.
 • Ως εκ τούτου λοιπόν ελέγξτε τις εξονυχιστικά  για να βεβαιωθείτε ότι οι αλυσίδες χιονιού σας  δεν έχουν χαλαρώσει ΠΡΙΝ ξεκινήσετε να οδηγείτε.

Πως αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;

Πως αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;
Πως αφαιρούνται οι αλυσίδες χιονιού;

Η αφαίρεση των χιονοαλυσίδων είναι μια πιο απλή διαδικασία από την τοποθέτηση τους. Ακολουθούν τα βήματα για την αφαίρεση σταθερών αλυσίδων χιονιού:

 1. Σταματήστε το αυτοκίνητό σας σε ένα ασφαλές μέρος.
 2. Βγείτε από το αυτοκίνητο και τοποθετήστε τα πόδια σας σε μια σταθερή επιφάνεια.
 3. Αφήστε το φρένο στάθμευσης.
 4. Ξεκινήστε από τον πίσω τροχό.
  • Χαλαρώστε τις αλυσίδες με τους κοχλίες ή τους ιμάντες.
  • Αφαιρέστε τις αλυσίδες από τον τροχό.
 5. Επαναλάβετε τα βήματα 4-5 για τον μπροστινό τροχό.
 6. Τυλίξτε τις αλυσίδες και αποθηκεύστε τις για την επόμενη φορά που θα τις χρειαστείτε.

Συμβουλές για την ασφαλή αφαίρεση αλυσίδων χιονιού

 • Φροντίστε να έχετε σφίξει τις αλυσίδες πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε.
 • Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι οι αλυσίδες δεν έχουν χαλαρώσει πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε. Αλλιώς μάταιος ο κόπος και η προσπάθεια σας. Σωστά;

Εναλλακτικά βήματα για την αφαίρεση των αλυσίδων

Εναλλακτικά, μπορείτε να αφαιρέσετε τις αλυσίδες χιονιού ξεκινώντας από τον μπροστινό τροχό.

 • Εάν οι αλυσίδες είναι παγωμένες ή κολλημένες στα ελαστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι αντιψυκτικού για να τις χαλαρώσετε.
 • Εάν οι αλυσίδες είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον άλλο.

Πρόστιμο για αλυσίδες χιονιού. Γιατί το ζήτημα δεν εξαντλείται στην ασφάλεια σας

πρόστιμο για αλυσίδες χιονιού
πρόστιμο για αλυσίδες χιονιού

Πόσο είναι το πρόστιμο για τη μη χρήση αλυσίδων χιονιού στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα, το πρόστιμο για τη μη χρήση αλυσίδων όταν αυτό είναι υποχρεωτικό φτάνει τα 80 ευρώ. Δεν είναι κρίμα να πληρώσετε ένα τέτοιο ποσό;

Ας δούμε τώρα κάποιες σχετικές λεπτομέρειες και πληροφορίες όσο αφορά το πρόστιμο όταν δεν θα έχετε φορέσει τις αλυσίδες χιονιού στο αμάξι σας.

Πότε είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Ελλάδα; Οι αλυσίδες χιονιού γίνονται υποχρεωτικές όταν έχουμε έντονη χιονόπτωση ή παγετό. Οι αρχές συνήθως τοποθετούν σχετικές πινακίδες για να ενημερώσουν τους οδηγούς.

Τι συμβαίνει αν δεν τις χρησιμοποιήσετε; Αν δεν χρησιμοποιήσετε αλυσίδες όταν είναι υποχρεωτικές, ρισκάρετε να πληρώσετε το πρόστιμο των 80 ευρώ και φυσικά, να βάλετε σε κίνδυνο την ασφάλειά σας και των άλλων οδηγών.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε το πρόστιμο; Είναι απλό: Ελέγξτε την καιρική πρόγνωση πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας και έχετε πάντα μαζί σας ένα ζευγάρι αλυσίδες χιονιού στο όχημά σας τον χειμώνα.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να είστε ενημερωμένοι και να προετοιμαστείτε για τις χειμερινές συνθήκες οδήγησης στην Ελλάδα; Με λίγη προετοιμασία, μπορείτε να αποφύγετε τόσο τα πρόστιμα όσο και τον κίνδυνο ατυχημάτων!

Παράλληλα, έχουμε φτιάξει σχετικό άρθρο επάνω στο κομμάτι των προστίμων σχετικά με τις αλυσίδες χιονιού που μπορείτε να δείτε εδώ  

Συμπεράσματα για την τοποθέτηση και αφαίρεση αλυσίδων χιονιού

συμβουλές για την ασφαλή τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού
συμβουλές για την ασφαλή τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού

Λοιπόν, η τοποθέτηση και αφαίρεση των αλυσίδων χιονιού είναι μια απλή υπόθεση που απαιτεί λίγη προετοιμασία και προσοχή. Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράψαμε, εξασφαλίζετε ότι το αυτοκίνητό σας θα είναι ασφαλές και έτοιμο για τις χειμωνιάτικες περιπέτειες στο δρόμο.

Μιλάμε φυσικά για ευχάριστες χειμωνιάτικες περιπέτειες γιατί με τους οδικούς κινδύνους που ελλοχεύουν με το να μην έχετε φορέσει τις αλυσίδες στο αυτοκίνητο σας και την πιθανότητα ενός προστίμου αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να οδηγηθείτε σε άλλες χειμωνιάτικες περιπέτειες που αυτή την φορά δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες.

Θυμηθείτε λοιπόν ΠΑΝΤΑ  να ελέγχετε τις αλυσίδες ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ τη χρήση και να τις αποθηκεύετε σωστά όταν δεν τις χρειάζεστε πλέον.

Με αυτές τις γνώσεις, το χιόνι και ο πάγος δεν θα είναι πια εμπόδια στα ταξίδια σας, αλλά μια οδηγική εμπειρίας ασφαλούς και ευχάριστης οδήγησης.

Καλά ταξίδια λοιπόν  και πάντα με ασφάλεια!

Μην ξεχάσετε να δείτε περισσότερες αλυσίδες χιονιού μέσα από την ιστοσελίδα μας κάνοντας κλικ εδώ 

5/5 - (1 vote)